Gimv onderzoekt interesse in allessnijder | De tijd

2021-12-01 04:13:23 By : Mr. LEO LIU

Investeringsmaatschappij Gimv overweegt haar meerderheidsbelang in snijmachinemaker Summa te verkopen. Maar er liggen ook andere opties op tafel. Het proces bevindt zich in een beginfase.

Volgens onze informatie heeft Gimv het fusie- en overnamehuis Kumulus ingeschakeld om de strategische opties voor Summa te inventariseren, nadat het door een beperkt aantal geïnteresseerde partijen was benaderd. Dit proces kan resulteren in een verkoop van het meerderheidsbelang van Gimv (70%) of een herfinanciering. Bij een dergelijke operatie gaat een bedrijf nieuwe schulden aan die hoger zijn dan de uitstaande schuld. Het verschil tussen beide bedragen wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Gimv, dat vandaag zijn resultaten voor het boekjaar 2020-2021 bekendmaakt, trad vijf jaar geleden toe tot Summa in België. Het is de veertiende grootste deelname. Het management bezit de resterende aandelen (30%).

Het bedrijf is gespecialiseerd in snijmachines voor de verpakkings- en grafische sector. De machines worden onder meer gebruikt voor het snijden van karton, textiel, vinyl en plexiglas. Het bedrijf, dat een cyclisch karakter heeft, heeft een omzet van circa EUR 40 miljoen en een brutobedrijfsresultaat (EBITDA) van circa EUR 10 miljoen.

Summa is Europees marktleider in het segment van rolsnijmachines, waarmee snel flexibel materiaal op rol kan worden gesneden. Het maakt ook flatbed snijmachines die complexe vormen uit harde materialen snijden.

Het jaar voordat Gimv instapte, had Summa een omzet van 18 miljoen euro. De sterke omzetgroei is mede te danken aan de overname van sectorconcurrent CadCam Technology in 2018 voor een onbekend bedrag. CadCam maakt snijmachines die gebruik maken van lasers. De overname voegde in één klap 7 miljoen toe aan de groepsomzet.